Belka
Sobota, 20 Października 2018   imieniny: Ireny, Kleopatry, Jana
Rejestracja Witaj: Gościu, Zaloguj się
 
Belka
 

Stalowa Wola: Pracownik na wagę złota

Data publikacji: 2018-05-02, Data modyfikacji: 2018-05-02
A A AWydrukDrukuj  
 
Stalowa Wola: Pracownik na wagę złota

IV edycja Śniadania Biznesowego za nami. W spotkaniu z udziałem prezydenta miasta Lucjusza Nadbereżnego, starosty stalowowolskiego Janusza Zarzecznego, dyrektora Powiatowego Urzędu Pracy Zofii Zielińskiej-Nędzyńskiej oraz Joanny Krypel-Cieśla z Pracowni Psychologii Biznesu w Rzeszowie - parnerów wydarzenia, wzieli udział przedstawiciele stalowowolskich firm, w tym osoby zajmujące się na codzień rekrutacją. 

Tym razem tematyka spotkania dotyczyła rekrutacji i utrzymanie pracowników. Jest to jeden z największych obecnie wyzwań działów personalnych i kadrowych w stalowowolskich i nie tylko firmach. Przedsiębiorcy, pracodawcy, a przede wszystkim osoby odpowiedzialne za rekrutację mogli pozyskać wiedzę na temat skutecznego rekrutowania pracowników do swojego przedsiębiorstwa. 

W pierwszej części śniadania został zaprezentowany potencjał kadrowy powiatu stalowowolskiego. W oparciu o wyniki badania powiatów: mieleckiego, stalowowolskiego, niżańskiego, staszowskiego, sandomierskiego, tarnobrzeskiego i miasta Tarnobrzega wiedzą tą podzieliły się Panie Małgorzata Kawalec i Wioletta Pytko z Wojewódzkiego Urzędu Pracy w Rzeszowie.

Aż 60 proc. pracodawców zgłasza braki kadrowe, jednocześnie blisko połowa badanych ocenia, że znalezienie pracy jest łatwe. Na zmianę miejsca zatrudnienia ma wpływ nie tylko poziom zarobków ale również dążenie do awansu zawodowego, stabilnośc zatrudnienia w lokalnym środowisku, poziom benefitów, atmosfera w pracy. 
Zdaniem prelegentów Podkarpacie staje się bardzo interesującym dla inwestorów obszarem głównie z uwagi na zasoby kadrowe.

Z badań wynika, że panuje tu tradycja - tam gdzie mieszkam tam pracuję, a to jest bardzo ostotna kwestia z punktu widzenia inwestora. Tym bardziej, że w województwie wbrew temu co sadzą przedsiębiorcy mamy ogromny zapas kadrowy tzw. biernych zawodowo. Jest ich 712 tysięcy (studenci, uczniowie, opiekujący się dziećmi, emeryci, byli wieźniowie) i to oni przy zastosowaniu elastycznych narzędzi zatrudnienia mogą być potężnym zastrzykiem kadrowym. 

Praktyczne porady jak skutecznie rekrutować i utrzymać pracownika omówiła Joanna Krypel – Cieśla, psycholog, Partner Biznesu w obszarze HR, trener, coach.

Podzieliła się ona swoim doświadczeniem biznesowym zdobytym prowadząc liczne projekty w obszarze: tworzenia procesów rozwojowych, oceny kompetencji, diagnozy i rozwoju potencjału kadry menedżerskiej i specjalistycznej, a także rozwijając zespoły projektowe w zakresie kompetencji miękkich. 

Mówiła także o pracy z narzędziami psychometrycznymi i właściwym rozpoznawaniu potencjału. Zdaniem Pani Joanny w?każdym człowieku tkwi potencjał i?ogromna siła wewnętrzna- tylko nie każdy jeszcze to?odkrył.

Rynek pracownika nie dotyczy jedynie branży IT, coraz bardziej rozszerza się na branże produkcyjne. Rolą HR będzie utrzymanie rotacji na właściwym poziomie. Rekruterzy muszą być bardziej elastyczni, kreatywni, zmieniać dotychczasowe metody pozyskiwania pracowników. Pozwalać na łączenie pracy na umowę z prowadzoną przez kandydata działalnością gospodarczą. Firmy powinny brać udział w targach pracy, być aktywne na portalach interentowych, a przede wszystkim skrócić etapy rekryutacji. 

Tylko szybka reakcja zapewni pracodawcy pozyskanie kandydata. Ważne jest branie pod uwagę oczekiwań młodego i starszego pokolenia, korzystanie z profesjonlanych agencji w procesie rekrutacji, dbanie o szkolenia i warszaty poświęcone zmieniającemu się dynamicznie rynkowi pracy.

Śniadanie Biznesowe zakończyła krótka prezentacja potencjału studenckiego Wydziału Mechaniczno -Technologicznego Politechniki Rzeszowskiej w Stalowej Woli. Dr Andrzej Chmielowiec zachęcał gości spotkania do organizowania praktyk dla studentów. 

Śniadaniu towarzyszyły indywidualne konsultacje ze specjalistami oraz integracja środowiska HR. 
Warto zaznaczyć, że poczęstunek przygotowali młodzi adepci sztuki kulinarnej - uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 3 w Stalowej Woli.

UM Stalowa Wola, Źródło artykułu: Serwis Samorządowy PAP
 
Komentarze
Brak komentarzy, Twój może być pierwszy!
Autor:
Kod z obrazka:
Puste pole z komentarzem
Puste pole z podpisem
Wyszukaj
 
Kreska
Kreska
Dodaj artykuł
 
Polecane

DOSTAWCY-INTERNETU-W-POLSCE-NAJLEPSZY-INTERNET

 




Brak sond
 
Newsletter
Bądź na bieżąco z nadchodzącymi imprezami. Zapisz się na bezpłatny newsletter.
 
 
stalowowolski

Powiat stalowowolski - siedzibą jest Stalowa Wola. Powiat znajduje się w części północnej województwa podkarpackiego. Powiat powstał po reformie administracyjnej w 1999 roku. Zaliczają się do niego następujące gminy: Stalowa Wola, Zaklików, Bojanów, Pysznica, Radomyśl nad Sanem, Zaleszany.

Przebywając w tym regionie, będziemy mieli okazję skosztować regionalnej, która pomimo niewielkich rozmiarów powiatu jest niezwykle różnorodna. Oprócz tego czeka na nas moc atrakcji w postaci zabytkowych drewnianych domów w Pysznicy (najlepiej kierować się Szlakiem Architektury Drewnianej) i XIX-wiecznego Podworskiego Parku Lubomirskich. Powiat ma w swojej ofercie także tanie wakacje w gospodarstwach agroturystycznych, a także szeroki wybór tras rowerowych i pieszych. Ich ścieżki przebiegają m.in. przez rezerwaty przyrody i miejsca pamięci narodowej.

 

Zgłoś uwagi - uzupełnij wszystkie pola